İzmir’in Selçuk ilçesinde kurulan”Maket Köy”de, bir Orta Anadolu köyünün 1950’li yıllardaki hali canlandırıldı. Ayhan Çetin, köyün minyatür maketlerini 500 metrekare kapalı alanda 6’da bir ölçekte kurmuş. Maketleri dolaşırken insan köyün doğallığı bozulmamış halini yeniden yaşıyor.
Harman yeri
1940 yılında Konya’nın şimdiki adıyla Akören ilçesi, o dönemki Akviran köyünden bir kare. Köylüler sıcak havada başlarını sarmışlar ve harman yerinde sapları dövmüşler, buğday danelerini ayıklıyorlar. Ancak çok şanslılar çünkü hemen yanı başlarında buz gibi su çekebilecekleri bir kuyu var.
Loğ çekimi
Toprak dam yağmurdan akmış olmalı ki ev sahibi damı taştan, silindir şeklindeki asfalt düzeltme aracına benzer loğsu ile toprağı sıkılaştırıyor. Böylece damın akan yerleri kapanmış olacak.
Tarla yolunda
Yandaki fotoğraf köy meydanın minyatür hali. Yandaki ise tarla yolunda bir aileyi gösteriyor. Maketteki hayvanlar eşeğe daha çok benziyor ama Ayhan Bey katır minyatürü yaptığını da söyleyebilir Ancak tarla yolcularının arka tarafında koşum takımlarının içinde atın boynundaki hamut dikkati çekiyor.
Dokuma tezgahı
Örf ve adetler ile köy evindeki hayat iç içe geçmiş bir minyatür çalışması. Detaylarda birçok kişiye nice şeyler anlatacak parçalar var. Çocuğun elindeki yürüme pratiği yaptığı üç tekerlekli tahta oyuncak, tezgahında halı dokuyan kadın, yanında halı dokunan tezgaha ip sağlamak için yünden kirmen eğiren kadın, köşede
ne yaptığını tam bilemediğimiz elindeki büyük tahta kaşıkla kazanı karıştıran ev sahibi….
ne yaptığını tam bilemediğimiz elindeki büyük tahta kaşıkla kazanı karıştıran ev sahibi….
Ağıldaki hayvanlar
Maket köye öğrencilerin alakası yoğun. Nasıl yoğun olmasın ki 3-4 makalelik bilgi var. Ağıldaki hayvanlar, harman yerinde buğdayları toplayan köylü ve onun testisi, hayvanın semeri. Diğer minyatürlerde yağhane, terzi, berber, nalbant, değirmen ve kahvehane.
Kuyu başı
Kuyu başında kirmen eğiren kadın ve yanında çamaşır yıkayan komşusu. Ayhan Beyin anlattığına göre fotoğrafta görünen araç gereçleri köyünden getirmiş. Kaplar 1940-1950 arasında evimde yemek pişirilen ve yenilen kaplarmış.
Hiç yorum yok: