» » » » Ders Çalışma Programının Başarı Üzerine Etkisi


Verimli çalışma, öğrencinin çalışmasını kolaylaştıran bir programla daha etkin ve zevkli bir hal alabilir. Başarılı olmanın kriteri, öğrenilmesi gereken bilgilerin yeterince öğrenildiğinin, başarısız olunduğunda ise bu bilgilerinin yeterince öğrenilemediğinin göstergesidir. Peki yeterince öğrenmiş olmak nasıl olacaktır? Başarıya kaygıdan uzak ve rahat ulaşabilmenin yolu zamanı amaç ve plan doğrultusunda kullanabilmeye bağlıdır. Eğer planlanmamış ve programlanmamış bir çalışma süreci geçiriyorsa öğrenci, başarıyı engelleyecek pek çok olumsuz faktörle karşılaşabilir, zaman tükenir, fakat telafi süreci farkında olmadan sona erer.

Başarı, eğer hedeflere açık ve net bir şekilde ulaşma ise, bu amaç için günlük ve haftalık programlar hazırlamak en doğrusu olacaktır. Bu program, öğrenciyi hem kararsızlıktan kurtarır, hem de ders çalışmaya başlaması konusunda bir itici güç oynar.

HEDEFLER

Her şeyden önce öğrencinin hedeflerini belirlemiş olması gerekmektedir. Hedef ideal uğruna çalışmayı kolaylaştırır. Bu ne istediğini bilmesidir aslında kişinin. Bunu bilen öğrenci aslında büyük yol kat etmiştir. Ancak hedeflerle ilgili söylenmesi gereken bir şey vardır, o da hedeflerin gerçeğe uygun, kişinin kendi isteğine bağlı ve gerçekleşme olasılığı büyük olması gerektiğidir.

Öğrencilerin sık sık sordukları sorular arasında,

Nasıl çalışmalıyım?
Neyi çalışmalıyım?
Ne zaman çalışmalıyım?
Ne kadar çalışmalıyım?
bunları göstermek mümkündür. Peki, nedir bu soruların cevabı ve çözümler nasıl ortaya konacaktır? Bu soruların cevabını bulmak, hedefe giden yolu kesinleştirmek açısından önemlidir.

Nasıl çalışmalıyım?

Hiç ara vermeden çalışmak bir süre sonra kişinin öğrenme hızını ve algılama düzeyini düşürmeye başlar. Sık sık ara vererek çalışmayı kesmek de hatırlama olasılığını düşürür. Bu noktada, iki alternatifi dengelemek kısa süreli dinlenme aralıkları vererek hem zihnin toparlanması hem de öğrenilenlerin pekiştirilmesi açısından oldukça önemlidir.

Gün içinde sadece canı istediği vakit çalışan, çalışmaya başlamakta ve çalışmayı sürdürmekte zorluk çeken, çalışma süresinin uzunluğuna rağmen verim alamayan öğrenci mutlaka “programlı çalışma”yı denemeli ve uygulamalıdır.

Ne zaman çalışmalıyım?- Ne kadar çalışmalıyım?

Önemli olan, dersin başında kaç saat geçirildiği değil, bu saatlerin etkin ve verimli geçip geçmediğidir. Verimli çalışma, düzenli bir çalışma ortamında uygun bir çalışma programına uygun ve dikkati konuya yoğunlaşarak yapılan çalışmadır.

Koşullara göre değişebilmekle birlikte bir öğrencinin hedefini gerçekleştirebilmesi için haftada ortalama 21 saatin altına düşmeyen bir programla çalışması gerekmektedir.

Ders çalışma programını hazırlamak için dikkat etmemiz gerekenler:

Zamanı etkin kullanma:

Başarıya ulaşmak için sahip olunan zamanın rastlantılardan uzak, hedefe kilitlenmiş ve programlı bir şekilde kullanılması şarttır.
Zamanı dilimlere ayırmak,
Güne erken başlamak,
Zaman hırsızlarına izin vermemek ( radyo, tv, bilgisayar...)
Öncelikleri sıralamak
Ertelemelerden uzak durmak

Programı hazırlayabilme

Programınıza öncelikle rutin olan günlük işleri çalışma saatlerinden çıkarmak gerekmektedir (okul saatleri, dershane saatleri, yemek yeme saatleri vs.)

Her derse ortalama birbirine yakın süreler ayırın ve bu süreleri netleştirin.

Dersleri ve konuları haftalık programınıza yerleştirin. Ancak bunu yaparken sözel dersin ardına sayısal dersi, sayısal dersin ardına da sözel dersi koymaya dikkat edin.

Zorlanılan dersleri günün ilk saatlerine yerleştirmeye özen gösterin.

Çalışmanızı saatlere bölün ve bu saatleri 40 dakika ders, 10 dakika tekrar, 10 dakika da dinlenme olarak organize edin.

Gün içinde mutlaka günlük tekrarınızı yapın ve konunun pekişmesini sağlayın.

PROGRAMLI ÇALIŞMANIN FAYDALARI

Öğrencinin her işe vakit bulmasına yardımcı olur.
Zamanı etkili kullanma kişide güven duygusunu pekiştirir.
Verim artar.
Motivasyonu arttırır.

Konuları zamana yayarak çalışma, dersin çok daha iyi öğrenilmesini sağlar.

About Unknown

Hi there! I am Hung Duy and I am a true enthusiast in the areas of SEO and web design. In my personal life I spend time on photography, mountain climbing, snorkeling and dirt bike riding.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply