İyi uçucular
Kanatları çok uzun değildir, fakat birkaç tür dışında tamamı iyi uçucudur. Genelde çift veya gruplar halinde çığlık çığlığa uçarlar. Bazı türler, binlerce bireyden meydana gelen sürüler halinde uçarlar. Bu sürüler, en iyi yiyeceği bulmak için göç ederler.
Zehre karşı yenen kıl
Kırmızı ara papağanları da beslenmek için göç eden türlerden birisidir. Çeşitli meyve ve tohumlarla beslenirken zehirli olanları da yerler. Zehirden etkilenmemek için de hemen kil yutarlar. Bu özel çamur zehrin etkisini ortadan kaldır ve papağanda kalsiyum ve sodyum gibi çeşitli mineral ihtiyacını da karşılar.
kus
Zeki ve Taklitçiler
Kuvvetli hafızaları sayesinde insan seslerini ezberleyip tekrarlayabilen papağanlar, bu özellikleri ile evde kafeslerde beslenirler. Erkeklerin konuşma yetenekleri ve hafızları dişilere göre daha iyidir. Eğitimleri diğer hayvanlara göre farklıdır. Yeni bir kelime öğretileceği zaman mükâfat beklemezler, cezalandırılmadan anlamazlar.
Kamufle Ustaları
Papağanlar beslenirken veya dinlenirken sakindirler. Çok renkli kanatları vardır. Yeşil tüylü olanları ormanda görmek zordur. Çünkü çok iyi kamufle olurlar. Ormanda, ağaçların arasında yaşarlar ve yuvalarını yine bu ağaçlara kurarlar.
Her zaman ilgi isterler
Papağanlar hiç büyümeyen bir çocuk gibidirler. Bu yüzden evde bakılan papağanlar yeterli ilgi görmediklerine depresyona girerek tüylerini dökerler. Evcil papağanlara sebep-sonuç ilişkisi kurmaları öğretilebilir. Mesela kapı çaldığında “Kim o?” diyebilirler.
muhabbet-kusu
Elde tutulan muhabbet kuşları
Muhabbet kuşları da bir papağan türüdür. Bu türler Avustralya’da yaşarlar. Alımlı görünüşlerinden ötürü evlerde beslenirler. Zeki ve sosyal hayvanlardır. Oyuncaklara, insanlara ve farklı kuşlara yakınlık gösterebilirler. Yeterli ilgi görmeyince kendi tüylerini yolar veya sürekli uyuklayarak tavır koyarlar. Odun gibi sert maddeleri çiğneme eğilimi gösterirler. Bazıları yeni yaşama alanlarına 1-2 günde, bazıları da 1 yıl da alışabilirler. Elde tutulmaya yatkındırlar.
Üstün Zekalı Hayvan
Papağanların zihin ve psikolojileri üzerine yapılan bir araştırmada Gri Afrika Papağanı kullanılmıştır. Bu türün basitçe ezberlediği kelimeleri tekrarlamak yerine, kavramları algılayabildiği anlaşılmıştır.